Ne vezano za ovaj post ali ...
Meni nikad nije bilo jasno da li ljudi iz dalmacije tokom svojeg života tj. najmanje 12 g. svojeg školovanja GOVORE I PIŠU hrvatskim jezikom u tim školama ili tokom školovanja pričaju i pišu na dalmatinskom dijalektu ???
Ajde neka mi neki obrazovani dalmatinac da neki normali odgovor.
Jer ja kad pričam na svojem dijalektu -- pa ono ... čude se ..... šta je moj dijalekt manje vrijedan nego drugi ?
Ne vezano za post, ali...
Mogao bi obrazovani dalmatinac ispraviti (gramatički) dobar dio tvog posta, ali mi se ne da sada toliko ulaziti u temu.
Moj posao me tjera da radim sa ljudima iz Osijeka, Rijeke, Dubrovnika, Zagreba, iz svih dijelova Srbije, Bosne, Crne Gore, itd.
Nikad, baš nikad, nitko od tih ljudi nije ima primjedbu na moj govor i pismo osim Zagrepčana. Normalno, izbjegavam lokalne riječi koje znam da nitko drugi osim Splićana neće razumjeti, ali mi je fascinantno kako se uvijek nađe neki dragulj...
Ja stvarno smatram da jedan Hrvat treba moći razumjeti i prihvatiti naglasak drugog Hrvata, iz kojeg god on grada bio. Jer ako mogu ja, mogu i svi ostali.
Kao što se vidi u mom postu, nikakve "strane riječi" nisam koristio i stvarno smatram, ako se ne može razumjeti, da je neki drugi problem u pitanju