Vespa klub Hrvatska

//
  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

VESPA PX - Izmjena sajle spojke (kvačila)

E-mail Ispis PDF
Obzirom da je normalni životni vijek sajle spojke (u daljnjem tekstu kvačila) oko 6 mj. pri svakodnevnoj vožnji, svaki će se vlasnik Vespe sa kvačilom kad-tad naći u situaciji da treba promijeniti sajlu. Ako uspijete upaliti Vespu na guranje, lagana je vožnja u hitnim slučajevima moguca i bez upotrebe kvačila ali je svakako preporučljivo da se sajla zamijeni već kod pojave prvih znakova popuštanja (kvačilo ne odvaja u potpunosti, tj. broj okretaja pada pri ubacivanju u brzinu) kako se ne bi našli u neugodnim situacijama (svaka situacija s neispravnom Vespom je sama po sebi neugodna).
Ovdje ćemo u nekoliko jednostavnih koraka objasniti kako zamijeniti sajlu kvačila, da ne bi trebali Vespu voziti kod mehaničara prilikom svakog njenog zakazivanja. Za prvi pokušaj bi trebalo izdvojiti malo više vremena, a kasnije će 15-ak minuta biti sasvim dovoljno.

Korak 1: Otpustite vijak na čepu koji zadržava sajlu. Zbog blata i prljavštine ispod Vespe, moglo bi bit malo teže, pa si pomognite klještima (i WD-om, naravno)

Korak 2: Pomoću križnog odvijača i ključa, otpustite vijak koja zadržava ručku kvačila i izvucite sajlu. Ako ne izađe u potpunosti, izvucite ostatak sa druge strane.
Napomena: Pazite da prilikom vađenja ručke ne izgubite dvije tanke šajbe koje se nalaze ispod i iznad same ručke.
kvacilo_rucka

Korak 3: Novu sajlu malo po malo ugurajte kroz kućište do stražnjeg dijela. Bitno je dobro namastiti sajlu, i paziti da ne ostane trajno uvijena zbog prejakog guranja. Ako sajla zapinje, znači da je kućište oštećeno i potrebna je zamjena.

Korak 4: Spojite sajlu s ručkom i pričvrstite ručku nazad na mjesto.

Korak 5: Provucite sajlu kroz rupu na vijku za precizno podešavanje sajle i namjestite vanjsko kućište sajle u udubljenje na vijku.

Korak 6: Dobro zategnite sajlu i namjestite je nazad na polugu kvačila pomoću čepa. Idealno bi bilo kliještima držati sajlu zategnutu i onda rukom malo zategnuti polugu kvačila i stisnuti čep.
kvacilo

Mijenjanje sajle je gotovo, sada je potrebno samo napraviti probnu vožnju te vidjeti ponašanje kvačila a sajlu se može fino podesit pomoću vijka za precizno podešavanje.

Najčešće mjesto pucanja sajle je odmah do ručice, zbog struganja sajle u volan
kvacilo_sajla.

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 2 

Prijava

*Samo za članove kluba
1948_125
1955_gs
1975_ts
1999_px
2009_gts
Vi ste ovdje: Savjeti Servis VESPA PX - Izmjena sajle spojke (kvačila)