Vespa klub Hrvatska

//
  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

DEMANTIJ: Vespa klub Hrvatska demantira neistinite tvrdnje o razlozima za neuspjeh susreta u Biogradu n/M

E-mail Ispis PDF

zadarski

Nakon neistinitih objava u članku Zadarskog lista i na portalu zadarski.hr, spomenutom mediju poslali smo demantij slijedećeg sadržaja:

Poštovani,

Sukladno Zakonu o medijima, ovim putem zahtjevamo objavu demantija na članak objavljen u vašem listu dana 29. Svibnja 2017. pod naslovom: "Weber: Sve su to osobni interesi povezani sa zaradom", prenesenom i na Vašim elektroničkim medijskim kanalima, kojim se brojnim neistinama u negativan kontekst stavlja udruga Vespa klub Hrvatska. Ovaj demantij ste sukladno Zakonu dužni objaviti u neizmjenjenom obliku.

DEMANTIJ: Vespa klub Hrvatska demantira neistinite tvrdnje o razlozima za neuspjeh susreta u Biogradu n/M

1. Na naslovnoj stranici vašega lista objavljen je naslov "Zagrebački klub vlasnika Vespi strancima javljao da ne dolaze u Biograd".

Takvim tendecioznim i neistinitim naslovom, ciljajući prije svega na opravdavanje druge strane za neuspjeh kroz poticanje regionalnih animoziteta, štetite ugledu Vespa kluba Hrvatska te dugo stvaranoj prijateljskoj atmosferi bez regionalnih podjela unutar kluba. Vespa klub Hrvatska je krovna nacionalna udruga koja sukladno Statutu djeluje na području Republike Hrvatske i inozemstva te okuplja gotovo 500 članova iz 12 gradova, od kojih su tek 62 člana iz Zagreba te samo jedan od tri člana Predsjedništva kluba pa se samim time ne može smatrati "zagrebačkim" klubom.

Neistina je da smo "strancima javljali da ne dolaze", pogotovo ne u Biograd na Moru uz koji nas vežu samo lijepa sjećanja na uspješan susret Vespa World Days 2015. u našoj organizaciji. Neodgovorni pojedinci, čije izjave prenosite u članku, u svim medijskim objavama prisvajali su zasluge za uspjeh za Svjetske dane Vespe 2015. u čijoj organizaciji uopće nisu sudjelovali. Time su očito računali na veliki odaziv na tzv. "Euro Vespa festival 2017" i višestruku vlastitu korist.

Vespa klub Hrvatska, kao jedini priznat nacionalni klub od strane Svjetskog Vespa kluba, uz pridružene lokalne Vespa klubove jedini je ovlašten nositi ime Vespa kluba te da pod tim imenom i uz odobrenje Svjetskog Vespa kluba organizirati susrete s nazivima "Euro Vespa" i "Vespa World Days". Shodno tome te kako bi izbjegli pravne posljedice, svim našim članovima i prijateljima Vespašima iz čitavog svijeta bili smo dužni objaviti kako nismo organizatori susreta na koji se članak odnosi te da s njim nemamo nikakve veze. Neovisno dakle o gradu u kojem se za susret, bez odobrenja vlasnika, neovlašteno koristi naziv Vespa, dužni smo se od njega ograditi.

2. Naslov članka: "Weber: sve su to osobni interesi povezani sa zaradom" eklatantan je primjer klevete ali i dokaz koliko su daleko pojedinci spremni ići kako bi opravdali svoj očiti neuspjeh. Vespa klub Hrvatska je neprofitna udruga građana koja djeluje sukladno Zakonu o udrugama i ostalim zakonima RH ne ostvarujući nikakvu "zaradu". Nadalje, u organizaciji Svjetskih dana Vespe 2015, nismo tražili ni sponzorstvo ni naknade lokalnih tvrtki i ugostiteljskih obrta, što je bio slučaj u primjeru predmetne manifestacije, obzirom na poziv koji posjedujemo. Ukoliko je ova izjava točno prenesena, očito je godpodinu Weberu "zarada" koju je vjerojatno izgubio neuspjehom susreta, na prvom mjestu.

3. Podnaslov članka: "VK Hrvatske, osim što je bojkotirao ovu manifestaciju ljubitelja vespi već je i vespašima iz Hrvatske i Europe preporučio da ne dolaze u Biograd, u jedan od najljepših gradova na Mediteranu. Da nije istinito, bilo bi smiješno, kazao je Mišo Jokić, glasnogovornik."

Neistinita i tragikomična je tvrdnja Miše Jokića, navodnog glasnogovornika, da bi Vespa klub Hrvatska nakon što je u Biograd na Moru 2015. godine dovela 5000 Vespi i gotovo 7500 posjetitelja preporučivala ljudima neodlazak u taj biser Mediterana. Višestruko i bez posebnog povoda, putem svojih službenih kanala komunikacije pozivali smo Vespaše da posjete Biograd i nakon susreta Vespa World Days 2015.

4. U tekstu članka navedeno je: "Prvi Euro Vespa festival 2017. održan proteklog vikenda u Biogradu na Moru u organizaciji ovdašnjeg Vespa kluba Dalmatia umjesto da bude najveće ovogodišnje okupljalište ljubitelja vespi u regiji protekao u bojkotu krovne hrvatske udruge Nacionalnog saveza udruga i vespista Vespa klub Hrvatske što je rezultiralo malim odazivom vespaša."

Neistina je i očiti propust autora teksta, namjeran ili ne, da je tzv. "Nacionalni savez udruga i vespista Vespa klub Hrvatske" krovna hrvatska udruga nego je riječ o, od strane Svjetskog Vespa kluba, nepriznatom kvazisavezu, ujedno i suorganizatoru tzv. "Euro Vespa festivala 2017." Autor teksta, pritom očito misleći na našu Udrugu, neistinito dalje navodi da je naš tzv. "bojkot" rezultirao malim odazivom dok je očito da organizator, lažno se predstavljajući kao organizator Svjetskih dana Vespe 2015. nije uspio u namjeri da lažnim predstavljanjem privuče tisuće vespaša.

Mogli bismo demantirati rečenicu po rečenicu gotovo čitavog teksta, ali Zakon o medijima predviđa nam pravo da pošaljemo demantij ne nerazmjerno dulji od neistinitih tvrdnji što je gotovo nemoguće. Stoga još jednom apeliramo da ubuduće pažljivije birate sugovornike i temeljitije istražite temu kojom se bavite kako udrugama poput naše, s plemenitim ciljevima i dokazano ostvarenim golemim zaslugama na promociji Hrvatske, pogotovo Biograda na Moru, ne biste nanijeli dodatnu štetu.

Upravo stoga, doslovce šokirani, moramo demantirati i dogradonačelnika gospodina Marijana Stopfera koji u prilogu članka navodi kako su "Ljudi manifestaciju odradili s puno ljubavi, ali su od prvog dana, nažalost, naišli na miniranje projekta od strane VK Hrvatska." Naime, opetovano smo gospodina Stopfera obavještavali, o čemu posjedujemo i pisane dokaze, o našoj nemogućnosti podržavanja tzv. "Euro Vespa festivala 2017." iz razloga pravne prirode uz molbe da spriječi održavanje susreta ali se na to oglušio.

Na kraju, još jedno: referirali smo se na tzv. "Euro Vespa festival 2017." u objavi na našim službenim stranicama www.vespaclubcroatia.com koju je autor teksta očito pročitao jer je jedan dio citirao te gdje je sve jasno obrazloženo. Umjesto iznošenja činjenica navedenih u našoj objavi, odlučio se na iznošenje neistina pogodujući drugoj strani. Našu internetsku stranicu očito je dobro proučio jer je cijela rečenica iz našeg uvodnog teksta prepisana i kao navodna izjava Branimira Strpića, predsjednika Vespa kluba Dalmatia. Slučajno ili ne, ostavit ćemo čitateljima Vašeg medija na procjenu.

Sukladno relevantnim odredbama Zakona o medijima tražimo objavu ovog demantija u cijelosti zbog objavljenih neistinitih informacija, i to na svim medijskim kanalima kojima ste prenijeli ovaj članak jer ćemo u suprotnom poduzeti sve relevantne pravne radnje koje nam stoje na raspolaganju radi zaštite naših zakonskih interesa i prava, kao i zaštite interesa udruge Vespa kluba Hrvatska a koje ne isključuju niti mogućnost podnošenja tužbe protiv vašeg medija zbog povrede časti te povreda prava osobnosti i nanošenja velike štete i ugleda Vespa klubu Hrvatska.

S poštovanjem,

U ime Vespa kluba Hrvatska
Rafael Čuljak,  mag. ing. stroj.
Predsjednik Kluba

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 3 

Prijava

*Samo za članove kluba
1948_125
1955_gs
1975_ts
1999_px
2009_gts
Vi ste ovdje: Naslovnica