Vespa klub Hrvatska

//
  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Servis

VESPA PX - Promjena ulja

E-mail Ispis PDF
Dvotaktni motori podmazuju se putem dva sistema. Prvi je, onaj svima nam dobro poznat, ubacivanje ulja u benzin. Ta će smjesa podmazivati stijenke cilindra, karike, ležajeve itd.
Drugi sistem odnosi se na podmazivanje zupčanika mjenjača. Ulje ne cirkulira prisilno, pogonjeno pumpama, vec sama vrtnja elementa prijenosa osigurava prijenos ulja na sve dijelove koji trebaju biti podmazani. Ulje se u ispravnoj Vespi mijenja svakih 3000 km, a u slučaju da su razne brtve, dihtunzi ili semerinzi oštećeni, potrebno ga je i češće dolijevati.
Više...

VESPA PX - Izmjena sajle spojke (kvačila)

E-mail Ispis PDF
Obzirom da je normalni životni vijek sajle spojke (u daljnjem tekstu kvačila) oko 6 mj. pri svakodnevnoj vožnji, svaki će se vlasnik Vespe sa kvačilom kad-tad naći u situaciji da treba promijeniti sajlu. Ako uspijete upaliti Vespu na guranje, lagana je vožnja u hitnim slučajevima moguca i bez upotrebe kvačila ali je svakako preporučljivo da se sajla zamijeni već kod pojave prvih znakova popuštanja (kvačilo ne odvaja u potpunosti, tj. broj okretaja pada pri ubacivanju u brzinu) kako se ne bi našli u neugodnim situacijama (svaka situacija s neispravnom Vespom je sama po sebi neugodna).
Više...

VESPA PX - Izmjena pakni kočnica

E-mail Ispis PDF
Vjerojatno jedna od stvari koje će svatko, prije ili kasnije, trebati malo osvježiti na svojoj Vespi su kočnice. Mijenjanje pakni na Vespi nije uopće zahtjevno a samo će Vam prvi put trebati malo više vremena i strpljenja. Da bi se uopće došlo do pakni stražnje kocnice potrebno je postaviti Vespu na neki oslonac i skinuti stražnji kotač. Idealan oslonac je kašeta (popularno poznata i kao gajba) pive s jednom širom daskom koja može poslužit i za odlaganje alata. Za promjenu prednjih pakni dovoljno je Vespu postaviti na središnji nogar. Kroz slike ćemo prikazati mjenjanje stražnjih pakni a postupak je isti i za prednje pakne, samo što će Vam za otpuštanje prve matice biti potreban ključ od 22 ne od 24.
Napomena: Fotografirana je Vespa bez motora samo zbog preglednosti.
Više...

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 

Prijava

*Samo za članove kluba
1948_125
1955_gs
1975_ts
1999_px
2009_gts
Vi ste ovdje: Savjeti Servis